Spring til indhold

Information om coronavirus/COVID-19 i Slovenien

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Slovenien.

Senest opdateret 22-09-2020 09:18
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Slovenien.

Læs midlertidig rejsevejledning for Slovenien.

Rejseråd til erhvervsrejse

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Slovenien.

Det er bl.a. turistrejser, der anses for at være ikke-nødvendige rejser. Erhvervsrejser anses derimod ofte for at være nødvendige rejser, hvorfor erhvervsrejsende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation.

Det er derfor op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse. Hvis virksomheden vurderer, at en konkret rejse er en nødvendig rejse, er det vigtigt, at der også foretages en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i dialog med den enkelte medarbejder. Vi opfordrer altid virksomheden til at holde sig opdateret om lokale rejserestriktioner i forbindelse med planlægning af erhvervsrejser.

Den enkelte virksomhed bør anlægge et forsigtighedsprincip for at minimere risikoen for, at virksomhedens medarbejdere bliver smittet med ny coronavirus/COVID-19 i udlandet.

Virksomheden og den enkelte medarbejder bør derfor følge vores rejseråd til erhvervsrejser.

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Rejserestriktioner

Danmark er et af de lande, som er på Sloveniens såkaldte gule liste. I forbindelse med indrejse er der derfor krav om 14 dages karantæne. Der eksisterer dog undtagelser til karantænekravet, herunder for erhvervsrejser, som du kan læse mere om på det slovenske indenrigsministeriums hjemmeside og i Sloveniens Statstidende (vælg sprogversion). I sammenhæng med visse undtagelser skal du fremvise en negativ COVID-19 test.

Færøerne er på Sloveniens røde liste, hvilket betyder at danskere der indrejser til Slovenien fra Færøerne ligeledes er underlagt 14 dages karantænekrav. Der eksisterer dog enkelte undtagelser, som du kan læse mere om på det slovenske indenrigsministeriums hjemmeside.

Listen over grønne lande for hvilke der ikke eksisterer nogen indrejserestriktioner findes på de slovenske myndigheders hjemmeside (på engelsk). 

Karantæneregler

Der er ikke noget karantænekrav for borgere, som rejser til Slovenien fra en række lande med grønne indrejserestriktioner.

Hvis du ankommer fra ét eller flere lande, som er omfattet af Sloveniens såkaldt røde eller gule indrejserestriktioner, herunder Danmark, og du ønsker at opholde dig i Slovenien, skal du være opmærksom på et krav om 14 dages karantæne på opholdsadressen. Kravet om karantæne kan frafalde, hvis du lever op til en eller flere undtagelser, som du kan læse om på det slovenske indenrigsministeriums hjemmeside i linket nedenfor. I sammenhæng med visse undtagelser skal du fremvise en negativ COVID-19 test, som ikke må være over 36 timer gammel. Testen skal være foretaget i et EU-land eller et Schengenland.  

Læs mere på det slovenske indenrigsministeriums hjemmeside vedrørende lande med røde og gule indrejserestriktioner samt undtagelser (oplysninger på engelsk). Undtagelserne kan tilgås i Sloveniens Statstidende (vælg sprogversion).

Ved behov for nærmere oplysninger eller råd kan du kontakte det slovenske politi via e-mail: info.koronavirus@policija.si eller ringe til politiet på nummer: 00386-151 7001. Der må forventes ventetid.

Interne rejserestriktioner

Der er ikke indført interne rejserestriktioner i Slovenien

Transitmuligheder

Du kan som EU-borger køre i transit gennem Slovenien uden særlig tilladelse eller lægeerklæring, uanset om du kommer fra et land med Sloveniens røde, gule eller grønne indrejserestriktioner. Gennemrejsen skal være afsluttet inden for 12 timer. Du må ikke overnatte eller foretage unødvendige stop undervejs, ligesom du ikke må afvige fra hovedruten. Du må gerne stoppe for at tanke bilen, spise og ordne andre fornødenheder. Busselskaber kan blive mødt med krav om fremvisning af passageroversigt ved ind- og udrejse. Nærmere regler om transit i linket her. Transit kan blive nægtet, hvis du har eller udviser tegn på COVID-19.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Manglende efterlevelse kan medføre bødestraf.

Udgangsforbud

Der er ikke indført udgangsforbud i Slovenien

Forsamlingsforbud

Det er ikke tilladt at samles mere end 50 personer i Slovenien. I særlige tilfælde kan myndighederne give tilladelse til større forsamlinger. 

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind i Slovenien, når man befinder sig i offentlige transportmidler samt lufthavne og indendørs i offentligt tilgængelige lokaler.

Nedlukning / Genåbning

Teatre, biografer, koncertsale m.m. er omfattet af forsamlingsforbuddet. Diskotekter og natklubber er lukkede.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.
 
Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger. 

Ved behov for hjælp kan du kontakte Sloveniens Sundhedsmyndigheder på tlf.: +386 31 646 617 (Bemandet på hverdage fra kl. 9-17)

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  
Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Slovenien

Flytransport:

Ljubljana lufthavn er åben for flytrafik i begrænset omfang. Du kan orientere dig om fly på lufthavnens hjemmeside.

Udrejse med bil:

Det er muligt at udrejse fra Slovenien i bil. Du kan for tiden kun benytte visse grænseovergange mellem Slovenien og omkringliggende lande. En oversigt over disse grænseovergange fremgår nederst på det slovenske indenrigsministeriums hjemmeside.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Indrejse i Danmark

Der blev indført kontrol ved alle Danmarks grænser lørdag den 14. marts 2020 kl. 12.00 som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.

Spørgsmål om indrejse i Danmark skal rettes til Rigspolitiet.

Du kan finde svar på spørgsmål om indrejserestriktioner i Danmark på Rigspolitiets COVID-19 hjemmeside.

Du kan også kontakte Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark: +45 7020 6044.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Mere information

Tlf: +386 31 646 617 (Bemandet på hverdage fra kl. 9-17)

Sloveniens Sundhedsmyndigheder (Link på engelsk)

Sloveniens Politi (Link på engelsk)

Oplysninger på engelsk om lokale tiltag vedrørende COVID-19 situationen kan bl.a. følges via:

The Slovenia Times

Slovenian Press Agency

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.


Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Østrig inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i De Forenede Arabiske Emirater eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.
Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.