Spring til indhold

Information om coronavirus/COVID-19 i Slovakiet

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Slovakiet.

Senest opdateret  27-01-2021 09:21
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Slovakiet for at minimere risikoen for smittespredning med nye COVID-19 varianter. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Læs midlertidig rejsevejledning for Slovakiet.

Information om konkrete restriktioner i Slovakiet opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Rejseråd til erhvervsrejse

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Slovakiet. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Hvis du kommer hjem til Danmark fra en rejse, opfordres du til at tage en kviktest umiddelbart ved ankomst til Danmark. Der er gratis kviktestfaciliteter stillet til rådighed ved indrejse. Børn under 12 år er undtaget denne opfordring.

Samtidigt opfordres alle indrejsende kraftigt til at selvisolere sig i 10 dage, som kan afbrydes af at negativt svar på en PCR-test, som er foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse. 

Rejsende skal følge myndighedernes anbefalinger ift. smitteforebyggende adfærd. Dvs. at bruge mundbind i offentlig transport samt følge anbefalinger om afstand samt hygiejne mv.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Læs om rejserestriktioner og lokale restriktioner nedenfor.

Indrejserestriktioner for erhvervsrejsende

Der gælder ikke særlige indrejserestriktioner for erhvervsrejsende til Slovakiet. Ligesom for andre borgere gælder det for erhvervsrejsende, at hvis du de seneste 14 dage har opholdt dig i et EU-land, som ikke fremgår af Slovakiets liste over såkaldte ''lavrisiko-lande'', er der krav om fremvisning af en negativ COVID-19 test af typen RT-PCR ved indrejse til Slovakiet. Danmark er for tiden ikke et lavrisiko-land. Den negative COVID-19 test skal være udført udenfor Slovakiet og må ikke være mere end 72 timer gammel. COVID-19 testen skal til enhver tid kunne fremvises på politiets anmodning.
Slovakiet anerkender det danske digitale COVID-19 pas. 

Det er ikke muligt at blive testet for COVID-19 i Bratislava International Airport. 

Gratis rådgivning til erhvervsrejsende kan findes her

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Hvis du de seneste 14 dage har opholdt dig i et EU-land, som ikke fremgår af Slovakiets liste over såkaldte ''lavrisiko-lande'', er der krav om fremvisning af en negativ COVID-19 test af typen RT-PCR ved indrejse til Slovakiet. Danmark er for tiden ikke et lavrisiko-land. Den negative COVID-19 test skal være udført udenfor Slovakiet og må ikke være mere end 72 timer gammel. COVID-19 testen skal til enhver tid kunne fremvises på politiets anmodning. Slovakiet anerkender det danske digitale COVID-19 pas.

Har du ikke en negativ COVID-19 test, skal du senest ved indrejse i Slovakiet registrere dig på den særlige COVID-19 hjemmeside. En bekræftelse af registreringen skal til enhver tid kunne fremvises på politiets anmodning. Har du ikke en negativ COVID-19 test, skal du efter indrejse gå i karantæne på din hjemme- eller opholdsadresse indtil du tidligst på femtedagen skal gennemføre en COVID-19 test i Slovakiet. Karantænen ophører, hvis resultatet af testen er negativ eller når du har gennemført 10 dages isolation uden symptomer. 

Hvis du har opholdt dig udenfor EU eller i Storbritannien og/eller Nordirland de seneste 14 dage, skal du registrere dig og gennemføre et karantæneforløb som beskrevet ovenfor og lade dig teste i Slovakiet. 

Ankommer du med fly til Slovakiet, er du forpligtet til at udfylde og indsende en særlig onlinepassagerformular (Public Health Passenger Locator Form)

Du kan læse nærmere om indrejserestriktionerne på det slovakiske udenrigsministeriums hjemmeside (oplysninger på engelsk)

Undtagelser
En række erhverv og personer, herunder blandt andet lastbil og buschauffører samt personer med fast eller midlertidigt ophold i Slovakiet, er undtaget fra indrejserestriktionerne nævnt ovenfor. Læs nærmere om undtagelserne, herunder nødvendig dokumentation, på det slovakiske udenrigsministeriums hjemmeside (oplysninger på engelsk). 

Transitmuligheder

Det er muligt for danske statsborgere og udlændinge med fast eller midlertidig bopæl i Danmark at rejse i transit gennem Slovakiet. Du må tanke undervejs, men ellers må der ikke gøres stop. Transitrejsen skal gennemføres inden for 8 timer.

Læs nærmere om transitregler på det slovakiske udenrigsministeriums hjemmeside (oplysninger på engelsk)

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Der er udgangsrestriktioner i Slovakiet fra kl. 05 om morgenen til kl. 01 om natten. Der stilles der krav om en negativ COVID-19 test, hvis man har behov for forlade hjemmet bl.a. med henblik på at gå på arbejde samt at besøge bank, posthus, bilværksted og benzinstation. Der er visse undtagelser fra kravet om en negativ test for at forlade hjemmet, herunder bl.a. indkøb i nærmeste dagligvarebutik og apotek, lægebesøg samt gennemførelse af COVID-19 test. Du kan læse nærmere om alle de skærpede restriktioner samt undtagelserne i linket her samt linket her (kun information på slovakisk). 

Forsamlingsforbud

Det er ikke tilladt at mødes med personer uden for ens egen husstand. Offentlige forsamlinger er ikke tilladt i Slovakiet. Lokale afstands- og maskekrav samt hygiejneregler skal efterleves. 

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind i Slovakiet, når man befinder sig i offentlige rum udendørs, samt i offentlige transportmidler, lufthavne og butikker. Man skal bære maske udendørs i tilfælde, hvor man er mindre end to meter fra andre personer, som ikke er fra ens egen husstand.

Nedlukning / Genåbning

Hoteller lukker for modtagelse af nye gæster. Restauranter, caféer og barer er udelukkende åbent for take-away. Disse steders eventuelle særlige afstandskrav og hygiejneregler skal efterleves.

Sanktioner
Manglende efterlevelse af indrejserestriktionerne og øvrige tiltag kan medføre bødestraf på 1.000 euro eller mere. 
 

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.
 
Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger. 

Public Health Authority of the Slovak Republic
Tlf: +421 (0) 917 222 682

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  
Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

 

Udrejse af Slovakiet

Internationale fly, tog- og busforbindelser er under genetablering.

Flytransport

Bratislava lufthavn er åben for flytrafik i begrænset omfang. Du kan orientere dig om fly på lufthavnens hjemmeside.

Udrejse med bil:

Det er muligt at udrejse Slovakiet i bil.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Indrejse i Danmark

Med de nye skærpede indrejserestriktioner nægtes udlændinge med bopæl i udlandet som udgangspunkt indrejse i Danmark. Det betyder, at man skal have et anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark samt skal kunne fremvise en negativ COVID-19-test.
 
Der er endvidere indført et generelt flyveforbud mod transport af passagerer, herunder danske statsborgere, der ikke kan fremvise en negativ COVID-19-test taget inden for 24 timer før afgang. Forbuddet gælder flyvninger fra hele verden til alle danske lufthavne. Børn til og med 12 år er undtaget for testkravet, men opfordres til at blive testet. Læs mere: www.coronasmitte.dk

Du kan få et overblik over testmulighederne i større transitlufthavne her

Læs mere om reglerne for indrejse i Danmark hos Politiet.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. 

Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark (+45 7020 6044).

Det er ikke muligt at blive testet for COVID-19 i Bratislava International Airport.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Mere information

Public Health Authority of the Slovak Republic
Tlf: +421 (0) 917 222 682

Oplysninger på engelsk om lokale tiltag vedrørende COVID-19 situationen kan bl.a. følges via:
The Slovak Spectator
News Now

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Østrig inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i De Forenede Arabiske Emirater eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.
Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.