Gå til indhold

Coronavirus/COVID-19 Albanien og Kosovo

Senest opdateret 15-10-2021  09:10 (dansk tid)

Danmark har ikke ambassader i Albanien og Kosovo. Opgaverne varetages af ambassaden i Wien. Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Albanien og Kosovo. 

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.  

Albanien

Indrejserestriktioner

Ved indrejse og transit skal der fremvises enten:

  • Et gældende bevis for overstået vaccinationsforløb, hvor der skal være gået to uger fra færdigvaccinering (det danske coronapas anerkendes i Albanien).
  • En negativ PCR test som ikke må være mere end 72 timer gammel / en negativ antigentest der ikke må være mere end 48 timer gammel. 
  • Bevis for overstået COVID-19 sygdomsforløb som ikke må være mere end 6 måneder gammel.

Børn under 6 år er undtaget for ovenstående regler.


Test i Albanien
Du kan finde oplysninger om teststeder i Albanien her.

Det danske coronapas 
Albanien anerkender det danske digitale COVID-19 pas, men stiller ikke krav om fremvisning af hverken dette eller det europæiske coronapas.
Læs mere om coronapasset her. 

Interne rejserestriktioner
Der er ikke indført interne rejserestriktioner i Albanien. 

Transitmuligheder
Der kræves bevis for vaccination, negativ test, eller bevis for overstået sygdomsforløb. Se mere under afsnittet 'indrejserestriktioner' ovenfor. 

Lokale restriktioner
Det er obligatorisk at bære mundbind i Albanien, når man befinder sig indendørs i offentlige rum samt i offentlige transportmidler.

Det er tilladt at forsamles op til 50 personer.

Du kan læse mere om gældende restriktioner her.

Udgangsforbud
Der er udgangsrestriktioner i mellem kl. 23 om aftenen og kl. 06 om morgenen. Der er visse undtagelser fra udgangsrestriktionerne, herunder færdsel til og fra arbejde, livstruende situationer og andre essentielle gøremål. Følg de lokale myndigheders anvisninger. 

Hvis du bliver syg
Ved mistanke om smitte med COVID-19 bør du kontakte de albanske myndigheder på telefonnummer 127 og ikke gå til læge eller et hospital uden først at have konsulteret de albanske myndigheder. Hvis du bliver indlagt er besøg fra familie ikke tilladt. 

Albaniens Sundhedsministerium: Tlf: +355 423 76 178
Albaniens Sundhedsministerium (Link på albansk)
Ved mistanke om smitte under ophold i Albanien kan sundhedsmyndighederne kontaktes på +355 127

Flytransport
Du kan orientere dig om fly på hjemmesiden for Tirana International Airport. Det er muligt at blive testet for COVID-19 i lufthaven. Du kan læse om test i lufthavnen her.

Mere information
Yderligere oplysninger på engelsk om restriktioner og tiltag vedrørende COVID-19 situationen kan bl.a. følges via Albaniens udenrigsministerium i linket her.

Nyheder på engelsk kan følges i nedennævnte albanske medier.

Tirana Times

Exit News

Euronews Albania

Kosovo 

Indrejserestriktioner
Der stilles ifølge ambassadens oplysninger krav til udlændinge om forevisning af en negativ COVID-19 PCR-test test ved indrejse med fly til Kosovo fra lande med høje smittetal, der er markeret som rød eller orange på det officelle kort fra ECDC. Testen må ikke være mere end 72 timer gammel. Man kan undtages herfor, hvis man kan forevise en lægeerklæring for overstået sygdomsforløb, udstedt senest 30 dage før ankomst, eller dokumentation for at man er færdigvaccineret senest 14 dage før ankomst. Læs mere om indrejserestriktionerne her.

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret.

Test i Kosovo
Du kan finde informationer og hjemmesider på teststeder i Pristina her.


Det danske coronapas
Det danske og europæiske coronapas anerkendes som dokumentation for testresultat, vaccination, og immunitet efter tidligere smitte. 
Læs mere om coronapasset her.

Transitmuligheder
Gennemrejse mellem grænsen og lufthavnen i Pristina er tilladt for alle rejsende uden test, så længe opholdet i Kosovo ikke overstiger 3 timer. Ved indrejse over grænsen skal planlagt afrejse kunne dokumenteres med en flybillet. Gennemrejse i bil er ligeledes muligt, og må ligeledes ikke overstige 3 timer. Ved transport med busselskaber må gennemrejsen ikke overstige 5 timer. Du kan læse mere om transitmuligheder her.

De kosovariske grænsemyndigheder kan kontaktes på:
E-mail: [email protected]
Tel:      + 383 (0) 45 198 000
            + 383 (0) 38 551 661
            + 383 (0) 38 500 095
            + 383 (0) 45 198 606
Facebook/Messenger: www.facebook.com/MPBQKMK

Lokale restriktioner
Maske skal bæres i offentlige rum.

Der er visse begrænsninger for antallet af personer i etablissementer og offentlige transportmidler.  Taxier må højst medbringe 2 personer.

Kun udendørs restauranter er åbne og kun til 70% kapacitet. Restauranter i shoppingcentre er lukkede.

Natklubber, biografer, bryllupper og familiefester er ikke tilladt.

Du kan læse mere om lokale restriktioner her.


Udgangsforbud

Der er udgangsforbud mellem kl. 22:00 og 05:00.

Hvis du bliver syg
Ved mistanke om smitte under ophold i Kosovo kan sundhedsmyndighederne kontaktes på +383 38 200 80 800. 

Flytransport
Du kan orientere dig om fly på hjemmesiden for Pristinas lufthavn Vær i øvrigt opmærksom på skærpede adgangskrav til lufthavnen. Du kan læse mere på lufthavnens hjemmeside.
 
Det er ikke muligt at blive testet for COVID-19 i lufthavnen. 

Mere information

Oplysninger på engelsk om restriktioner og lokale tiltag vedrørende COVID-19 situationen kan bl.a. følges via Kosovos regerings hjemmeside i linket her

Sundhedsministeriet (Link på engelsk): Tlf: +383 (0) 38 200 35 567
Indenrigsministeriet (Link på engelsk): Tlf: +383 (0) 38 521 033

Nyheder på engelsk kan følges i nedenævnte kosovariske medier.

Pristina Insight

Kosova Press

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod COVID-19 på coronasmitte.dk.

Indrejse i Danmark
coronasmitte.dk kan du læse om krav ved indrejse i Danmark.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiet. Du kan finde kontaktoplysninger og åbningstider på coronasmitte.dk.

Udenrigsministeriet kan ikke svare på sundhedsfaglige spørgsmål om coronavirus/COVID-19, vaccination eller test. Sådanne spørgsmål skal stilles til den myndighedsfælles hotline. Du kan finde kontaktoplysninger og åbningstider på coronasmitte.dk.

Kontakt
Har du spørgsmål i forbindelse med Coronavirus/COVID-19, kan du tage kontakt til den danske ambassade i Wien på telefonnummer +43 1 512 79 04. Uden for ambassadens åbningstid er der mulighed for omstilling til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter som også kan kontaktes direkte på telefonnummer: +45 33 92 11 12.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Albanien og/eller Kosovo, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation. 

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.  

Danskerlisten - Nem adgang til vigtig information

Ambassaden opfordrer alle danskere i Albanien og Kosovo til hente udenrigsministeriets app Rejseklar og via appen registrere sig på danskerlisten. Danskerlisten giver os mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig - også hvis du eventuelt strander. Du kan få nærmere vejledning om Danskerlisten her.  

Har du tidligere registreret dig på danskerlisten, og er du ikke længere i Albanien eller Kosovo, opfordres du til at afmelde dig.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationsside kan du finde information om Coronavirus/COVID-19.

For yderligere information se også Udenrigsministeriets hjemmeside