Spring til indhold

Information om Coronavirus/COVID-19 i Albanien og Kosovo


Senest opdateret den 29-10-2020 13:11

Danmark har ikke ambassader i Albanien og Kosovo. Opgaverne varetages af ambassaden i Wien. Her på siden kan du læse information til danske rejsende og fastboende i ambassadens sideakkrediterede lande i forbindelse med udbruddet af coronavirus/COVID-19. 

Vi opdaterer løbende vores hjemmeside med informationer om ændrede ind- og udrejserestriktioner for Albanien og Kosovo.

De forskellige landes myndigheder kan med kort varsel foretage ændringer vedrørende ind- og udrejse. Derfor bør du som rejsende løbende holde dig orienteret om lokale tiltag. 

Nedenfor er angivet telefonnummer til lokale hotlines og link til relevante myndigheders hjemmeside for hvert af landene, ligesom der er generelle oplysninger om ind- og udrejseforhold.  

Albanien:

Albaniens Sundhedsministerium: Tlf: +355 423 76 178

Albaniens Sundhedsministerium (Link på albansk)
Ved mistanke om smitte under ophold i Albanien kan sundhedsmyndighederne kontaktes på +355 127

Rejserestriktioner
Albanien har åbnet grænserne for indrejse uden krav om karantæne. Sundhedsmyndighederne kan dog ved mistanke om COVID-19 beordre personer i karantæne i op til 14 dage. 

Flytransport
Tirana lufthavn er åben for flytrafik i begrænset omfang. Du kan orientere dig om fly på lufthavnens hjemmeside

Transitmuligheder
Man kan køre i transit gennem Albanien.

Lokale restriktioner
Det er obligatorisk at bære mundbind i Albanien, når man befinder sig i det offentlige rum, dette gælder både indendørs og udendørs.

Mere information
Oplysninger på engelsk om lokale tiltag vedrørende COVID-19 situationen kan bl.a. følges via:
Tirana Times
Albanian Daily News

 

Kosovo:

Sundhedsmyndighederne: Tlf: +381 38 200 80 890
Ministry of Health of Kosovo (Link på engelsk)
Indenrigsministeriet: Tlf: +383 (0)38 521 03
Ministry of Interior (Link på engelsk).

Ved mistanke om smitte under ophold i Kosovo kan sundhedsmyndighederne kontaktes på +383 38 200 80 800

Rejserestriktioner
Der stilles krav om karantæne eller test ved indrejse til Kosovo for danske statsborgere. De kosovariske myndigheder kan med kort varsel foretage ændringer vedrørende ind- og udrejse. Derfor anbefales det at kontakte de kosovariske grænsemyndigheder før afrejse.

De kosovariske grænsemyndigheder kan kontaktes på:
E-mail: qkmk@rks-gov.net
Tel:      + 383 (0) 45 198 000
            + 383 (0) 38 551 661
            + 383 (0) 38 500 095
            + 383 (0) 45 198 606
Facebook/Messenger: www.facebook.com/MPBQKMK

Transitmuligheder

Gennemrejse mellem grænsen og lufthavnen i Pristina er tilladt for alle rejsende uden test, sålænge opholdet i Kosovo ikke overstiger 3 timer. Ved indrejse over grænsen skal planlagt afrejse kunne dokumenteres med en flybillet. Gennemrejse i bil er ligeledes muligt, og må ligeledes ikke overstige 3 timer. Erklæring om transit og afrejse inden for 3 timer skal udfyldes. Hold dig iøvrigt løbende orienteret om ændringer via Kosovos Indenrigsministerium, i nyhederne, og læs mere om undtagelser og transit her. (Åbner som Word dokument)

 Lokale restriktioner
Du skal bære maske udenfor hjemmet/opholdsstedet og holde 2 meters afstand fra alle andre i offentligt rum. Forsamlinger af mere end 5 personer på torve, parker og lignende steder er ikke tilladt. Læs om yderligere restriktioner på siden her. (Åbner som Word dokument)

Flytransport
Pristina lufthavn er åbnet for flytrafik i begrænset omgang. Du kan  orientere dig om fly på lufthavnens hjemmeside. Du bedes ligeledes kontakte flyselskaberne direkte for at høre om flyet afgår planmæssigt. Vær i øvrigt opmærksom på skærpede adgangskrav til lufthavnen. Du kan læse mere på lufthavnens hjemmeside.

Mere information
Oplysninger på engelsk om lokale tiltag vedrørende COVID-19 situationen kan bl.a. følges via:
Pristina Insight
Kosova Press


Danskerlisten - Nem adgang til vigtig information: 

Ambassaden opfordrer alle danskere i Albanien og Kosovo til hente udenrigsministeriets app Rejseklar og via appen registrere sig på danskerlisten. Danskerlisten giver os mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig - også hvis du eventuelt strander. Du kan få nærmere vejledning om Danskerlisten her.  

Har du tidligere registreret dig på danskerlisten, og er du ikke længere i Albanien eller Kosovo, opfordres du til at afregistrere dig.

Har du spørgsmål i forbindelse med Coronavirus/COVID-19, kan du tage kontakt til den danske ambassade i Wien på telefonnummer +43 1 512 79 04. Uden for ambassadens åbningstid er der mulighed for omstilling til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter som også kan kontaktes direkte på telefonnummer: +45 33 92 11 12.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationsside kan du finde information om Coronavirus/COVID-19.

For yderligere information se også Udenrigsministeriets hjemmeside

NemID for danskere i udlandet: 
Det globale udbrud af covid-19 kan medføre vanskeligheder med forsendelser af post til udlandet. Det betyder, at der for danskere bosat i udlandet kan opstå problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Du kan læse mere om dette her.