Spring til indhold

Information om Coronavirus/COVID-19: Albanien, Kosovo, Slovakiet og Slovenien


Senest opdateret den 03/04/2020 kl. 11:10

Danmark har ikke ambassader i Albanien, Kosovo, Slovakiet og Slovenien. Opgaverne varetages af ambassaden i Wien. Her på siden kan du læse information til danske rejsende og fastboende i ambassadens fire sideakkrediterede lande i forbindelse med udbruddet af Coronavirus/COVID-19. 

Der er også konstateret Coronavirus/COVID-19 i Albanien, Kosovo, Slovakiet og Slovenien. Følg de lokale myndigheders råd og vær opmærksom på forstyrrelser i transport (fly, færger, tog og fjernbusser).

Nedenfor er angivet telefonnummer (hotline) og link til hjemmeside for hvert af landene, ligesom der er generelle oplysninger om ind- og udrejseforhold. 

Information til danskere, der frygter at være/blive strandede i udlandet: Se udenrigsministeriets FAQ

Information til strandede danskere nederst på siden. 

 

Albanien:

Tlf: +355 423 76 178


Albaniens Sundhedsmyndigheder (Link på albansk)

Tirana lufthavn indstillede midlertidigt alle passagerfly ud af Albanien ved midnat mellem den 22. og 23. marts. Ifølge ambassadens oplysninger er der ikke umiddelbart planlagt flere fly fra Tiranas lufthavn i de kommende dage/uger. Hold øje med lufthavnens hjemmeside for eventuelle flyafgange.

I Albanien er der indført restriktioner for privatbilisme. Flere af de omkringliggende lande i regionen har indført indrejserestriktioner eller lukket grænsen til Albanien. Grænsen til Grækenland er fortsat åben, men ved indrejse pålægges man 14 dages karantæne. 

Fra den 19. marts er der indført udgangsrestriktioner. Det er nu kun tilladt at gå ud kl. 06:00-10:00 og 16:00-18:00. Brud på udgangsforbuddet er sanktioneret med bøde. Fra den 30. marts udvides udgangsrestriktionerne, således at kun en person per husstand kan gå ud og højst en time om dagen, mellem kl. 05.00 og 13.00. Man skal bruge en tilladelse fra myndighederne. Ifølge ambassadens oplysninger kan udlændinge søge om tilladelse pr. sms (nr. 55 155).

Alle indrejsende til Albanien fra højrisiko-lande, som defineret af WHO, skal i karantæne i 14 dage. 

 

Kosovo:

Tlf: +381 38 200 80 800
Ministry of Health of Kosovo (Link på engelsk)

Der har været arrangeret ekstra flyafgange mellem Pristina og Malmø. De, der er interesseret i at endnu en flyafgang mellem Pristina og Malmø arrangeres, bedes hurtigst muligt henvende sig direkte til AirPristhina enten via hjemmesiden: www.airpristhina.com eller på telefonnummer +383 038 222 099. Selskabet oplyser, at man afhængig af interessen muligvis arrangerer en flyafgang mere. Danskere der ønsker at udrejse fra Kosovo bør derfor registrere sig som interesserede i næste mulige afgang til Malmø. Den videre rejse fra Malmø til Danmark skal man selv arrangere.  

Du kan følge med i kommende flyafgange fra Pristina på lufthavnens hjemmeside der løbende bliver opdateret. Du opfordres til at kontakte flyselskaberne direkte - gerne til deres lokale kontor - hvis de oplyser at have en afgang.  

 

I Kosovo er der indført restriktioner for privatbilisme. Der gælder desuden et udgangsforbud med visse undtagelser samt et forsamlingsforbud såvel offentligt som privat. Alle restriktioner har været gældende siden den 24. marts. Ifølge ambassadens oplysninger har alle Kosovos nabolande nu lukket grænseovergangene. Derfor er det ikke længere muligt at køre ud af Kosovo i bil. Der er muligvis enkelte overgange til Serbien, der stadig kan benyttes. Du bør lokalt forhøre dig om, hvorvidt den påtænkte grænseovergang er åben.

Grænserne til Kosovo er lukket for indrejse. Dette gælder ikke for kosovariske statsborgere og personer med opholdstilladelse.  

 

Slovakiet:

Tlf: +421 (0) 917 222 682
Public Health Authority of the Slovak Republic (Link på slovakisk)

Det Slovakiske Udenrigsministerium (Link på engelsk) 

Slovakiets tre internationale lufthavne; Bratislava, Kosice og Poprad er lukket for passagerfly. Fragtfly tillades. Internationale tog- og busforbindelser er indstillet. 

Det er også muligt at køre fra Slovakiet gennem Tjekkiet (med henblik på transit til Danmark). Tjekkiet tillader EU-statsborgere og personer med gyldig opholdstilladelse i EU at rejse gennem Tjekkiet i transit uden ophold. Bevis for statsborgerskab/opholdstilladelse samt nødvendigheden af transit forlanges. Det er nødvendigt, at du kontakter ambassaden i Prag, som skal udfærdige en erklæring, som skal fremsendes til de tjekkiske myndigheder senest 24 timer før transit. Se mere om mulighederne for transit på Tjekkiets indenrigsministeriums hjemmeside

Grænsen mellem Slovakiet og Østrig er kun åben ved følgende grænseovergange:
- Bratislava-Jarovce/Kittsee (Autobahn)
- Bratislava–Jarovce/Kittsee (alte Straße)
- Bratislava–Petržalka/Berg 

Du opfordres til at undersøge forholdene for den enkelte grænseovergang nærmere i forbindelse med konkrete rejseplaner.

Der er indført indrejserestriktioner til Slovakiet. Slovakiske statsborgere og udlændinge med permanent eller midlertidigt ophold i Slovakiet vil kunne opnå indrejse i Slovakiet. Personer med tætte relationer (ægteskab, forældreskab og lignende) samt personer med arbejde i Slovakiet kan også opnå indrejse. Temperaturmålinger ved grænseovergange kan forekomme. Alle der indrejser fra udlandet vil blive pålagt 14 dages karantæne i hjemmet. Restriktionerne omfatter ikke chauffører, der udfører international varetransport til Slovakiet og gennem Slovakiet. Ved af- og pålæsning af varer skal chauffører bære åndedrætsmaske og handsker.

Det er ikke tilladt for privatpersoner at rejse gennem Slovakiet i transit.

 

Slovenien: 

Tlf: +386 31 646 617 (Bemandet på hverdage fra kl. 9-17)
Sloveniens Sundhedsmyndigheder (Link på engelsk)

Ind- og udgående lufttrafik for passagerer blev indstillet ved midnat mellem den 16. og 17. marts. De seneste oplysninger kan ses på lufthavnens hjemmeside

Fra den 18. marts er indrejse til Østrig fra Slovenien i bil kun muligt ved ved visse grænseovergange. Du opfordres til at undersøge forholdene for den enkelte grænseovergang nærmere i forbindelse med konkrete rejseplaner. 

Den 25. marts blev passagertog mellem Slovenien og Østrig indstillet. 

Det er muligt for danskere at rejse gennem Slovenien i bil i transit mod Danmark. Der kræves ikke særlig tilladelse. Danske statsborgere, som transiterer Slovenien, kan blive underlagt et sundhedstjek forbindelse med grænsekontrol. Ved stop i forbindelse med såvel indkøb som benzinpåfyldning er det et krav, at der bæres ansigtsmaske samt handsker. Bemærk, at der kræves en fyldt tank for at rejse gennem Østrig i transit, hvorfor benzinpåfyldning vil være nødvendig i Slovenien.
Se oplysninger om tiltag på de lokale myndigheders hjemmeside.

 

Er du bange for at strande?


Før du kan siges at være "strandet", skal du undersøge alle muligheder for at rejse hjem. I den forbindelse bør du kontakte dit rejse-, fly- og forsikringsselskab. Hjemrejser kan også foregå med mellemlandinger i andre lande eller med bil. Se vores informationer om dine muligheder for hjemrejse fra ambassadens fire sideakkrediterede lande. 

Hvis du er strandet og ikke kan rejse videre, så skal du først og fremmest sørge for at finde indkvartering og skaffe rent vand og mad. I den forbindelse skal du læse Sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Du kan læse dem her

Desuden bør du sikre, at du er registreret på danskerlisten.

Hvis du ønsker det, kan du blive oprettet på vores liste over strandede danskere. I så fald skal du kontakte ambassaden på mail vieamb@um.dk. Vi skal bruge alle nedenstående oplysninger for hver person i én e-mail:

-      Fulde navn

-      Køn

-      Fødselsdato

-      Pasnummer
-      Udstedelses- og udløbsdato i dit pas 

-      CPR-nummer

-      Nationalitet

-      Telefonnummer

-      E-mailadresse
-      Din danske adresse 

-      Hvor befinder du dig (Land samt adresse/hotel/andet pejlemærke)

-      Om I er en gruppe/familie sammen (oplysningerne skal gives for hver person i gruppen) 
-      Rejseforsikring 


Danskerlisten - Nem adgang til vigtig information:


Ambassaden opfordrer alle danskere i Albanien, Kosovo, Slovenien og Slovakiet til hente udenrigsministeriets app Rejseklar og via appen registrere sig på danskerlisten. Danskerlisten giver os mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig - også hvis du eventuelt strander. Du kan få nærmere vejledning om Danskerlisten her.  

Har du tidligere registreret dig på danskerlisten, og er du ikke længere i Albanien, Kosovo, Slovenien eller Slovakiet, opfordres du til at afregistrere dig.

Har du spørgsmål i forbindelse med Coronavirus/COVID-19, kan du tage kontakt til den danske ambassade i Wien på telefonnummer +43 1 512 79 04. Uden for ambassadens åbningstid er der mulighed for omstilling til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på: +45 33 92 11 12.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationssite kan du finde information om Coronavirus/COVID-19.

For yderligere information se også Udenrigsministeriets hjemmeside

NemID for danskere i udlandet: 
Det globale udbrud af covid-19 kan medføre vanskeligheder med forsendelser af post til udlandet. Det betyder, at der for danskere bosat i udlandet kan opstå problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Du kan læse mere om dette her.