Spring til indhold

Information om Coronavirus/COVID-19 i Albanien og Kosovo


Senest opdateret den 07.05.2021 09:05

Danmark har ikke ambassader i Albanien og Kosovo. Opgaverne varetages af ambassaden i Wien. Her på siden kan du læse information til danske rejsende og fastboende i ambassadens sideakkrediterede lande i forbindelse med udbruddet af coronavirus/COVID-19. 

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele verden for at minimere risikoen for smittespredning med nye COVID-19 varianter. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Vi opdaterer løbende vores hjemmeside med informationer om ændrede ind- og udrejserestriktioner for Albanien og Kosovo.

De forskellige landes myndigheder kan med kort varsel foretage ændringer vedrørende ind- og udrejse. Derfor bør du som rejsende løbende holde dig orienteret om lokale tiltag. 

Nedenfor er angivet telefonnummer til lokale hotlines og link til relevante myndigheders hjemmeside for hvert af landene, ligesom der er generelle oplysninger om ind- og udrejseforhold.  

Albanien

Albaniens Sundhedsministerium: Tlf: +355 423 76 178

Albaniens Sundhedsministerium (Link på albansk)
Ved mistanke om smitte under ophold i Albanien kan sundhedsmyndighederne kontaktes på +355 127

Rejserestriktioner
Albanien har åbnet grænserne for indrejse uden krav om karantæne. Sundhedsmyndighederne kan dog ved mistanke om COVID-19 beordre personer i karantæne i op til 14 dage. 

Albanien anerkender det danske digitale COVID-19 pas.

Flytransport
Tirana lufthavn er åben for flytrafik i begrænset omfang. Du kan orientere dig om fly på lufthavnens hjemmeside

Det er ikke muligt at blive testet for COVID-19 i Tirana International Airport. 

Transitmuligheder
Man kan køre i transit gennem Albanien.

Lokale restriktioner
Det er obligatorisk at bære mundbind i Albanien, når man befinder sig i det offentlige rum, dette gælder både indendørs og udendørs.

Det er ikke tilladt at forsamles mere end 10 personer. 

Udgangsforbud
Der er indført udgangsrestriktioner i tidsrummet mellem kl. 22.00 og kl. 06.00 i Albanien. Der er visse undtagelser fra udgangsrestriktionerne, herunder færdsel til og fra arbejde, livstruende situationer og andre essentielle gøremål. Følg de lokale myndigheders anvisninger. 

Mere information
Oplysninger på engelsk om lokale tiltag vedrørende COVID-19 situationen kan bl.a. følges via:

Tirana Times

Exit News

Kosovo

Sundhedsmyndighederne: Tlf: +381 38 200 80 890
Ministry of Health of Kosovo (Link på engelsk)
Indenrigsministeriet: Tlf: +383 (0)38 521 03
Ministry of Interior (Link på engelsk).

Ved mistanke om smitte under ophold i Kosovo kan sundhedsmyndighederne kontaktes på +383 38 200 80 800

Rejserestriktioner
Der stilles krav om karantæne eller fremvisning af en negativ COVID-19 test ved indrejse til Kosovo for danske statsborgere. Testen må ikke være mere end 72 timer gammel. De kosovariske myndigheder kan med kort varsel foretage ændringer vedrørende ind- og udrejse. Derfor anbefales det at kontakte de kosovariske grænsemyndigheder før afrejse.

Kosovo accepterer det danske COVID-19 pas.

Det er ikke muligt at blive testet for COVID-19 ved den kosovariske grænse.

De kosovariske grænsemyndigheder kan kontaktes på:
E-mail: qkmk@rks-gov.net
Tel:      + 383 (0) 45 198 000
            + 383 (0) 38 551 661
            + 383 (0) 38 500 095
            + 383 (0) 45 198 606
Facebook/Messenger: www.facebook.com/MPBQKMK

Lokale restriktioner

Du skal bære maske udenfor hjemmet/opholdsstedet og holde 2 meters afstand fra alle andre i offentligt rum. 

Det er ikke tilladt at forsamles mere end 10 personer, dog med undtagelse ved brylluper og begravelser. 

Butikker, indkøbscentre og restauranter er lukkede mellem 22:00 – 05:00. Takeaway er muligt. Læs om yderligere restriktioner på siden her. (Kun på albansk)

Udgangsrestriktioner
Der er forskellige udgangsrestriktioner i dag- og nattimerne afhængigt af aldersgruppe og region i Kosovo. Der er visse undtagelser fra udgangsrestriktionerne, herunder færdsel til og fra arbejde, livstruende situationer og andre essentielle gøremål. 

Flytransport
Pristina lufthavn er åbnet for flytrafik i begrænset omgang. Du kan orientere dig om fly på lufthavnens hjemmeside. Vær i øvrigt opmærksom på skærpede adgangskrav til lufthavnen. Du kan læse mere på lufthavnens hjemmeside.
 
Det er ikke muligt at blive testet for COVID-19 i Pristina International Airport. 

Transitmuligheder
Gennemrejse mellem grænsen og lufthavnen i Pristina er tilladt for alle rejsende uden test, så længe opholdet i Kosovo ikke overstiger 3 timer. Ved indrejse over grænsen skal planlagt afrejse kunne dokumenteres med en flybillet. Gennemrejse i bil er ligeledes muligt, og må ligeledes ikke overstige 3 timer. Ved transport med busselskaber må gennemrejsen ikke overstige 5 timer. Erklæring om transit og afrejse inden for tidsafgrænsningerne skal udfyldes. Hold dig i øvrigt løbende orienteret om ændringer via Kosovos Indenrigsministerium og i nyhederne.

Mere information

Oplysninger på engelsk om lokale tiltag vedrørende COVID-19 situationen kan bl.a. følges via:

Pristina Insight

Kosova Press

Danskerlisten - Nem adgang til vigtig information

Ambassaden opfordrer alle danskere i Albanien og Kosovo til hente udenrigsministeriets app Rejseklar og via appen registrere sig på danskerlisten. Danskerlisten giver os mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig - også hvis du eventuelt strander. Du kan få nærmere vejledning om Danskerlisten her.  

Har du tidligere registreret dig på danskerlisten, og er du ikke længere i Albanien eller Kosovo, opfordres du til at afmelde dig.

Har du spørgsmål i forbindelse med Coronavirus/COVID-19, kan du tage kontakt til den danske ambassade i Wien på telefonnummer +43 1 512 79 04. Uden for ambassadens åbningstid er der mulighed for omstilling til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter som også kan kontaktes direkte på telefonnummer: +45 33 92 11 12.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationsside kan du finde information om Coronavirus/COVID-19.

For yderligere information se også Udenrigsministeriets hjemmeside

NemID for danskere i udlandet

Det globale udbrud af covid-19 kan medføre vanskeligheder med forsnedelser af post til udlandet. Det betyder, at der for danskere bosat i udlandet kan være problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler, at man installerer NewID nøgleapp på sin telefon. 

Du kan læse mere om dette her.