Spring til indhold

Information om Coronavirus/COVID-19

Her på siden kan du læse information til danske rejsende og fastboende i Østrig i forbindelse med udbruddet af Coronavirus/COVID-19

Siden er senest opdateret den 03/04/2020 kl. 13:30

 På denne side kan du læse om udrejsemuligheder og østrigske tiltag

Hvis du ønsker at udrejse fra Østrig mod Danmark anbefaler ambassaden fortsat, at du gør dette så hurtigt som muligt. Mulighederne for udrejse er allerede væsentligt begrænset. Vi opdaterer løbende vores hjemmeside med informationer om nye lokale tiltag og ændrede rejserestriktioner.

På grund af risikoen for smitte med coronavirus/COVID-19 fraråder Udenrigsministeriet i øjeblikket alle ikke-nødvendige rejser til udlandet og opfordrer danske rejsende, der befinder sig ude i verden til at tage hjem, så snart det er muligt. 

Alle borgere, der kommer hjem fra rejse i udlandet, opfordres kraftigt til at blive hjemme i 14 dage efter hjemkomst. Udenrigsministeriets hidtidige opdeling af verden i røde og orange områder er blevet fastfrosset indtil videre frem til den 13. april 2020. Når du rejser hjem, bør du følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger til befolkningen vedr. symptomer på COVID-19. Se Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Hvis du har sundhedsfaglige spørgsmål eller spørgsmål til forholdene for en karantæne skal du kontakte sundhedsstyrelsen.

Du bør i hele Østrig være ekstra forsigtig som følge af en stigning i antallet af smittede med Coronavirus/COVID-19 og som følge af de lokale myndigheders tiltag for at forebygge smittespredning.

Læs hele Udenrigsministeriets rejsevejledning for Østrig.

Læs de oftest stillede spørgsmål

 

Udrejsemuligheder: 

I lyset af de restriktive rejseråd, der gives både fra Danmark og Østrig, reduceres antallet af fly- og andre transportforbindelser mellem Danmark og Østrig hurtigt. Som vi har rådgivet danskere om den seneste tid, anbefales du derfor, medmindre du har særlig grund til at blive, hurtigst muligt at udrejse, inden det kan være for sent. Der er stadig visse muligheder for hjemrejse, men disse reduceres dag for dag. 

De østrigske myndigheder kan med kort varsel foretage ændringer vedrørende udrejse og grænsekontrol, f.eks. på delstatsniveau i Tyrol. Derfor bør du som rejsende i Østrig løbende holde dig orienteret om lokale tiltag. 

 

Udrejse med bil:
Tyskland har den 16. marts indført skærpet grænsekontrol og indrejserestriktioner til en lang række lande, herunder Østrig og Danmark. Ønsker du at rejse fra Østrig til Danmark i bil, har de tyske myndigheder dog oplyst, at det vil være muligt for danskere at rejse gennem Tyskland i transit. Der kan blive stillet krav om at køre direkte til Danmark uden overnatning og fremvisning af dokumentation for fast bopæl i Danmark eller dansk statsborgerskab. Hvis du viser tegn på sygdom eller allerede individuelt er blevet pålagt karantæne i Østrig (fordi du er syg eller har været i kontakt med en smittet) kan du blive afvist. Bemærk desuden, at visse grænseovergange mellem Østrig og Tyskland er lukket. Eksempelvis er det ikke længere muligt at krydse grænsen mellem Tyrol og Tyskland. 


Flyforbindelser:
Ifølge ambassadens oplysninger er det muligt at komme til Danmark fra Østrig med KLM. Der er daglige afgange fra Wien til Amsterdam og derfra forbindelser til Kastrup og Billund lufthavn. Billetter kan købes via flyselskabets hjemmeside. Kontakt flyselskabet for yderligere information.

Lufthansa opererer fortsat fra Wien til Frankfurt og München. Eurowings opererer fortsat mellem Wien og Düsseldorf. Ifølge ambassadens oplysninger er der direkte forbindelser mellem Frankfurt og Danmark, og forbindelser med mellemlandinger fra de øvrige lufthavne. Billetter kan købes på flyselskabernes respektive hjemmesider, men bemærk, at der er et reduceret antal afgange. Kontakt flyselskaberne for yderligere information.

 

Ved boarding af fly med destinationer i Tyskland kan der blive stillet krav om fremvisning af dokumentation for den videre rejse mod Danmark. Denne dokumentation kan være i form af eksempelvis videre flybillet eller billejekontrakt. 


WizzAir har ikke længere direkte fly fra Østrig til Danmark.
Norwegian har ikke længere direkte fly fra Østrig til Danmark.
Austrian Airlines har ikke længere direkte fly fra Østrig til Danmark.
Lauda Motion har ikke længere direkte fly fra Østrig til Danmark.

 

Tog- og busforbindelser:
Østrigske statsbaner (ÖBB) har suspenderet alle grænseoverskridende forbindelser. Der går fortsat tog internt i Østrig med nedsat frekvens.

Ifølge ambassadens oplysninger har Flixbus suspenderet alle grænseoverskridende forbindelser. Dette gælder både fra Østrig til Tyskland og fra Tyskland til Danmark. Transport internt i Tyskland blev indstillet fra den 17. marts ved midnat. 

Deutsche Bahn har indskrænket deres togtrafik mod Danmark. Der går fortsat tog internt i Tyskland med nedsat frekvens. 

 

Biludlejning og taxakørsel:
Flere biludlejningsfirmaer og taxaselskaber holder fortsat åbent. Visse udlejningsselskaber tilbyder afhentning af deres biler direkte i lufthavnen i Wien samt aflevering af deres biler i Tyskland eller Danmark. De enkelte firmaer kan dog have særlige regler for, om deres biler kan benyttes til at krydse grænser. Kontakt det enkelte firma for nærmere oplysninger. 


Østrigske tiltag ift. håndtering af Coronavirus/COVID-19:

Nye regler i forbindelse med håndtering af COVID-19:
Der er indført forsamlingsforbud i hele Østrig. Max. 5 personer må være forsamlet. De eneste undtagelser er aktiviteter, der vedrører bekæmpelse af Corona-smitte. Alle sportsfaciliteter, legepladser og andre offentlige forsamlingspladser er lukket. Politiet sikrer overholdelse af retningslinjerne. Alle borgere er opfordret til at isolere sig, dvs. begrænse den sociale kontakt til udelukkende at gælde de personer, som de bor sammen med. Der er derved de facto udgangsforbud og i princippet kun tre grunde til at forlade sin bolig: 1) arbejde, der ikke kan udskydes; 2) absolut nødvendige indkøb (dagligvarer/medicin); 3) assistance til andre mennesker. Man kan risikere at få en bøde, såfremt man ikke overholder regelsættet. Overtrædelse af forbuddet mod udgang eller forsamling kan udløse en både på op til 3.600 EUR. Det er dog tilladt at gå udenfor (f.eks. en løbe- eller gåtur) alene eller med personer man bor sammen med.

 

Karantæne i hele delstaten Tyrol: 
Alle kommuner i delstaten Tyrol blev fra midnat den 18. marts sat under karantæne frem til den 13. april. Det betyder, at man kun må forlade den enkelte kommune, hvis man har nødvendigt arbejde uden for kommunen eller er nødt til at forlade den med henblik på lægebesøg eller indkøb af fornødenheder. Politiet gennemfører stikprøvekontrol. En detaljeret gennemgang af de oftest stillede spørgsmål kan ses på delstatens hjemmeside (på tysk).

Udenlandske statsborgere uden bopæl i Tyrol blev på det tidspunkt bedt om at forlade regionen, medmindre de havde arbejde, der var nødvendigt for forsyningssikkerheden eller kritisk infrastruktur. Følg de lokale myndigheders anvisninger i Tyrol

Tidligere var kun et begrænset antal kommuner under karantæne. Det drejede sig om St. Anton, Sölden, Ischgl, Kappl, See og Galtür. I disse kommuner gælder der fortsat særlige regler, der yderligere begrænser bevægelsesfriheden og udrejsemulighederne. Karantænen i disse kommuner er ligeledes gældende frem til den 13. april.

Danskere opfordres fortsat til at udrejse fra Tyrol. Bemærk dog, at hvis du er blevet pålagt individuel karantæne, fordi du er syg eller har været i kontakt med en smittet, vil karantænen på 14 dage skulle overholdes, inden du må udrejse. 

De østrigske myndigheder har den 29. marts oplyst, at udrejse fra karantæneområderne inden 13. april for udlændinge (personale og turister) kun kan ske i bestemte tilfælde og med særskilt bevilling fra myndighederne. Ambassaden skal anmode om en sådan tilladelse. Danskere, der ønsker udrejse fra karantæneområderne i Tyrol, bedes derfor kontakte ambassaden.

Det er desuden en god idé at holde sig orienteret hos den kommune man opholder sig i, hvis man ønsker at udrejse. 

 

En kommune i delstaten Kärnten (Heiligenblut) ikke længere i karantæne:
Kommunen Heiligigenblut i delstaten Kärnten har været i
karantæne siden den 14. marts 2020. Denne karantæne blev ophævet søndag den 29. marts kl. 07:30. Følg med i de lokale myndigheders anvisninger i Kärnten
.

 

Flere kommuner i delstaten Vorarlberg i karantæne:
I delstaten Vorarlberg har kommunerne Lech (herunder området Zürs), Warth og Schröcken samt en del af kommunen Klösterle (området Stuben) været i karantæne siden den 17. marts klokken 12. Fra den 22. marts blev også en del af kommunen Nenzing sat under karantæne (områderne Nenzing-Dorf og Beschling). Områderne er foreløbigt i karantæne frem til den 3. april. Områderne er afspærret af politiet. Kun udrykningskøretøjer, leverandører af nødvendige varer, offentlig infrastruktur og sundhedspersonale er undtaget. Udenlandske statsborgere er som udgangspunkt også omfattet af karantænen. Du opfordres desuden til at følge de lokale myndigheders anvisninger i Vorarlberg.

 

Flere kommuner i delstaten Salzburg i karantæne:
Ved midnat den 18. marts blev kommunerne Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein, Großarl, Hütschlag og Flachau sat under karantæne. Denne karantæne gjaldt foreløbigt frem til 31. marts, men blev den 31. marts forlænget til 13. april. Den 31. marts blev også kommunerne Altenmarkt, Zell am See og Saalbach sat i karantæne gældende fra midnat tirsdag den 1. april. Alle kommunerne er i karantæne frem til den 13. april.

Karantænen betyder at udrejse fra kommunen kun er mulig med henblik på transport af fødevarer, opretholdelse af offentlig infrastruktur og nødvendigt arbejde uden for kommunen. Desuden gælder der visse udgangsbegrænsninger inden for de isolerede områder. Der gælder særligt skærpede regler i kommunen Flauchau.

Salzburgs Landeshauptmann har tidligere oplyst, at der hverken er turister eller tilrejsende arbejdstagere tilbage i Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein, Großarl, Hütschlag og Flachau.

Personer uden fast bopæl i kommunerne opfordres til at udrejse. 

Følg de lokale myndigheders anvisninger.

 

Lukning af butikker og restauranter:
Alle restauranter, barer og cafeer lukkes fra tirsdag den 17. marts. Alle forretninger lukkes fra den 16. marts. Undtaget er kun dagligvarebutikker, apoteker, banker og post/pakkeudbringning. 


Lukning af uddannelsesinstitutioner:
Fra mandag den 16. marts 2020 indstiller landets uddannelsesinstitutioner alle undervisningsaktiviteter. Dette er umiddelbart gældende frem til den 3. april 2020. Undervisningen vil i det omfang det er muligt gennemføres online. 

 

Lukning af skiportsområder og øvrige coronarelaterede tiltag i skisportsområderne:  
Alle skiområder/skilifter i delstaterne Tyrol, Salzburg og Vorarlberg blev lukket i løbet af weekenden den 14.-15. marts for resten af sæsonen.

De lokale myndigheder i Tyrol opfordrede den 29. marts personer, der har været på bestemte barer/restauranter i Tyrol på specifikt angivne tidspunkter, til at være særligt opmærksomme på deres helbredstilstand. De opfordrer tidligere gæster til at kontakte deres lokale sundhedsmyndigheder ved coronasymptomer. Dette er særligt aktuelt, hvis du har været på bestemte offentlige steder i Sölden, Gerlos og Westendorf. (se ovenstående link for præcision af steder og tidspunkter).

De lokale myndigheder i Tyrol opfordrede den 26. marts personer, der har været på bestemte hoteller, barer/restauranter, skibusser samt en bestemt skilift og forretning i Tyrol i perioden fra den 13. marts til den 16. marts til at være ekstra opmærksomme på deres helbredstilstand. De opfordrer tidligere skisportsgæster til at kontakte deres lokale sundhedsmyndigheder ved coronasymptomer. Dette er særligt aktuelt, hvis du har været på bestemte offentlige steder i Axams og Götzens (se ovenstående link for præcision af steder).

De lokale myndigheder i Tyrol opfordrede den 21. marts personer, der har været på afterski på bestemte barer/restauranter i Tyrol i perioden fra den 8. marts til den 15. marts til at være ekstra opmærksomme på deres helbredstilstand. De opfordrer tidligere skisportsgæster til at kontakte deres lokale sundhedsmyndigheder ved coronasymptomer. Dette er særligt aktuelt, hvis du har været på afterski på bestemte barer/restauranter i Mayrhofen, Gerlos, Zell am Ziller, Aschau-Kaltenbach (se ovenstående link for præcision af steder).
 

Den 8. marts opfordrede de lokale myndigheder i Tyrol personer, der havde besøgt baren "Kitzloch" i Ischgl i perioden 15. februar til 7. marts - og som udviste symptomer på coronasmitte - til at kontakte sundhedsmyndighederne enten i Østrig eller i hjemlandet. Yderligere oplysninger på de lokale myndigheders hjemmeside

 

Transit, grænsekontrol og indrejserestriktioner

Hvis du ønsker oplysninger om muligheden for transit og grænserestriktioner kan du læse mere på ambassadens side herom


Aktuelle oplysninger om Covid-19 i Østrig:

Du kan se de seneste østrigske tal over smittede på det østrigske socialministeriums hjemmeside (link på tysk).

Følg med i de lokale myndigheders anvisninger i Tyrol.

Personer, der i Østrig frygter at være smittet med den nye type Coronavirus, skal undgå kontakt med andre og sætte sig i forbindelse med den lokale østrigske sundhedsmyndighed med det samme.

Landsdækkende hotlines i Østrig:
AGES Hotline:
+43 0800 555 621 (Åben 24 timer i døgnet. Information om symptomer, forebyggelse og smitte)
Telefonisk s
undhedsrådgivning: 1450 (Kontaktes ved symptomer i form af hoste, vejrtrækningsproblemer og åndenød. Hvis du oplever disse symptomer bliv hjemme og kontakt denne hotline. De kan hjælpe med diagnosticering.)
Retlige spørgsmål om rejse: + 43 0800 201 211 (Åben mandag-søndag 9:00-15:00. Information om retlige spørgsmål for forbrugere) 

Personlige forholdsregler: 
Du kan være opmærksom på din personlige sikkerhed ved at beskytte dig selv og andre mod smitte med disse råd:

- Vask dine hænder tit eller brug håndsprit,
- Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder,
- Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt, 
- Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen, og 
- Vær opmærksom, når du er på steder med tæt kontakt til mange mennesker, f.eks. i offentlige transportmidler.

Du kan her læse WHO's tips om hvordan du bedst beskytter dig.

Nem adgang til vigtig information:
Ambassaden opfordrer alle danskere i Østrig til hente udenrigsministeriets app Rejseklar og via appen registrere sig på danskerlisten. Danskerlisten giver os mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig - også hvis du eventuelt strander. Du kan få nærmere vejledning om Danskerlisten her.

Har du tidligere registreret dig på danskerlisten, og er du ikke længere i Østrig, opfordres du til at afregistrere dig.

Har du spørgsmål i forbindelse med Coronavirus/COVID-19, kan du tage kontakt til den danske ambassade i Wien på telefonnummer +43 1 512 79 04. Uden for ambassadens åbningstid er der mulighed for omstilling til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på: +45 33 92 11 12.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationssite kan du finde information om Coronavirus/covid-19.

For yderligere information se også Udenrigsministeriets hjemmeside


NemID for danskere i udlandet: 
Det globale udbrud af covid-19 kan medføre vanskeligheder med forsendelser af post til udlandet. Det betyder, at der for danskere bosat i udlandet kan opstå problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Du kan læse mere om dette her.


Beskyt dig selv og andre mod smitte med disse råd:

  • Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
  • Host eller nys i dit ærme - ikke dine hænder
  • Undgå håndtryk, kindkys og kram - begræns den fysiske kontakt
  • Vær opmærksom på rengøring - både hjemme og på arbejdspladsen
  • Hvis du er ældre eller kronisk syg - hold afstand og bed andre tage hensyn

Corona_infografik_Naar_du_kommer_hjem_thumb

Klik på billedet for større version