Spring til indhold

OSCE fordømmer terrorangreb i København

19.02.2015  12:30
Repræsentanter og medlemslande fra OSCE fordømmer terrorangrebet i København.

I dagene umiddelbart efter terrorangrebet i København har medlemslande af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, fordømt terrorangrebet på en kulturcafé og en synagoge i den danske hovedstad.

OSCE støtter Danmark

OSCE’s formand, den serbiske udenrigsminister Ivica Dačić, betegnede begivenhederne som et direkte angreb på organisationens værdier:

”Dette er atter et voldeligt angreb ikke kun mod ytringsfriheden, men også mod OSCE-landenes kerneværdier. Multikulturelle samfund er fundamentet for staterne i OSCE-regionen, og vi må nu mere end nogensinde før stå sammen om at fremme tolerance og gensidig respekt,” siger Dačić.

På tilsvarende vis stiller også EU-landene sig stærkt fordømmende over for angrebet i en fælles erklæring ved OSCE:

”Dette er et angreb mod alle åbne og frie samfund, mod ytringsfriheden og trosfriheden. Vi vil ikke lade os intimidere. Vi står samlet med Danmark i forsvaret af ytringsfriheden. Vi fordømmer alle forsøg på at bringe den offentlige debat til tavshed og alle angreb på det jødiske samfund,” lyder det i EU’s erklæring.

Repræsentanten for mediefrihed kritiserer angrebet

OSCE’s repræsentant for mediefrihed Dunja Mijatović retter skarp kritik mod angrebet:

”Jeg er bestyrtet over at se et nyt angreb på ytringsfriheden, mens verden stadig sørger over angrebet mod Charlie Hebdo,” siger hun i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Dette er endnu en smertefuld påmindelse om det akutte behov for, at politiske og religiøse ledere står sammen om at forsvare vores demokratiske værdier.”

ODIHR opfordrer til at beskytte jødiske samfund

Direktøren for OSCE’s Kontor for Demokratiske Institutioner og Menneskerettigheder (ODIHR) Michael Link understreger i en pressemeddelelse vigtigheden af at beskytte og fremme fundamentale rettigheder, herunder ytringsfriheden.

Link understreger desuden den særlige negative effekt, som angreb som det i København har på det jødiske folk. Han opfordrer derfor OSCE-medlemslandenes regeringer til at opfylde det jødiske samfunds sikkerhedsbehov.