Spring til indhold

Jan Gehl, byplanlægger: Wien har et stort potentiale

17.06.2014  14:37
Den verdenskendte arkitekt og byplanlægger Jan Gehl trak fulde huse som hovedtaler ved en podiumsdiskussion i Wien den 12. juni sammen med bl.a. Wiens viceborgmester Maria Vassilakou og Danmarks ambassadør Liselotte Plesner.

 

 

Jan Gehl har bestemt bemærket den positive udvikling, der er sket i Wien. Der er flere cyklister undervejs, man eksperimenterer med cykeltrafikregulering, man har begyndt ombygningen af Mariahilferstraße, der skal gøre den lange indkøbsgade stort set bilfri til gavn for fodgængere og cyklister.

”Men der er stadig plads til forbedringer og Wien har en stort potentiale”, udtrykker Jan Gehl. ”Man er nået rigtigt langt, når også børn og gamle færdes dagligt i trafikken på cykel. Dem så han endnu ikke mange af på sin tur igennem byen.

Jan Gehl blev uddannet arkitekt fra Danmarks arkitektskole i 1960. Lige siden har han medvirket i byplanlægningsprojekter over hele verden, bl.a. med projekter i New York, Melbourne og Shanghai. I dag har han også sit eget firma Gehl Architects, på Gammelkongevej i København. 
 

”Copenhagenize” - København som forbillede for byplanlægger -

I København har Jan Gehl i årtier været med til at udvikle det offentlige rum, og han fremhæver da også ofte København som et forbillede. I hele verden kigger man imponeret på det rekordhøje antal cyklister og cykelanlæg, der findes i København, men også på det liv, der er kommet tilbage i byen.

’Copenhagenize’ er blevet et brugt begreb, når der verden rundt tales om byplanlægning.

Ifølge Jan Gehl er det veludviklede cykelstisystem og gode forhold for fodgængere dog langt fra hele hemmeligheden bag en livligt offentligt rum i København. Det handler meget om at gøre byen til et sted, hvor man har lyst til at opholde sig i. Ellers bliver byen bare en arbejdsplads og et indkøbssted, som man skynder sig til og fra i bil fra forstæderne.

Jan Gehl beskæftiger sig som arkitekt ikke med design af bygninger, men med alt det i mellem dem.”Cities for people” hedder hans seneste bog, der netop handler om at skabe rum til borgerne også midt i byen med åbne pladser, bænke, kulturelle aktiviteter osv., så der er plads til at nyde byens og hinandens selskab.

Det er netop et livligt og let tilgængeligt offentligt rum, der gør en by mere ”liveable”, mener Jan Gehl. ”The most liveable city” bliver kåret hvert år bl.a. af det britiske livstilsmagasin Monocle, hvor København netop, for andet år i træk ligger nr. 1 på listen. Wien ligger med en 6. plads også fornemt placeret - læs mere: http://bit.ly/T3AkDc

 

 

Forud for Jan Gehl’s foredrag, cyklede han sammen med viceborgmester Maria Vassilakou, Danmarks ambassadør Liselotte Plesner og andre cykelentusiaster igennem i Wien – læs mere her: Indvielse af cykelstativer starter cykeltur og debat om byplanlægning