Spring til indhold

Kim Leines Ewigkeitsfjord vækker opmærksomhed i Østrig

27.11.2014  15:47
Med oversættelsen af 'Profeterne i Evighedsfjorden' ramte forfatteren Kim Leine i foråret det tyske bogmarked. Historien om præsten Morten Falcks møde med Grønland og sine egne indre dæmoner har vakt interesse blandt tysksprogede læsere, også under ”Norden”- en festival for nordisk litteratur i Wien.

Landet er Grønland og hovedpersonen en norsk missionær. Forfatteren Kim Leine tager i sin seneste udgivelse på det tysksprogede bogmarked – romanen Ewigkeitsfjord – endnu en gang sine læsere højt mod nord. En litterær rejse der i 2013 indbragte forfatteren Nordisk Råds Litteraturpris. Siden da er romanen oversat til 18 sprog, hvoraf den tyske oversættelse er trykt på 2. oplag.

Nådesløs roman om en missionærs fald
Ofte nævnes Kim Leines evne til at beskrive mennesket i alle dets facetter som én af årsagerne til hans store succes. Hovedpersonen Morten Falck kæmper for sin berettigelse som åndelig missionær alt imens hans krop og realiteterne haler ind på ham med alt, hvad det indebærer af synd, kropsvæsker og dårligdom. Der er med andre ord tale om en litteratur, der ikke kender til tabuer eller forskønnelse. Grønland sætter scenen for fortællingens univers, men det er frem for alt de præcise og til tider nådesløse beskrivelser af livets barske realiteter, der er blevet forfatterens vartegn.

Et møde med Grønland og indre dæmoner
Det er anden gang at Kim Leines skildringer af Grønland er gjort tilgængelige på tysk. Romanen med titlen Tunu blev tilbage i 2012 til Die Untreue der Grönländer, der rummer mange selvbiografiske elementer fra forfatterens egne oplevelser som sygeplejerske på Grønland i perioden 1990-2005. Et barskt ophold, der endte med at føre ham ud i forfatterskabet: „Mit møde med Grønland kan beskrives som en tragisk kærlighedshistorie,“ forklarer Leine. „En voldsom forelskelse i et land og et folk, som jeg prøvede at forstå og blive en del af.” Denne betagelse og samtidig konfrontationen med de dystre sider af sindet leverer fortsat fascinerende stof til hans bøger. 

Kim Leine gæstede i november litteraturfestivalen ”Norden”, hvor en række nordiske forfattere var i Wien for at præsentere østrigske læsere for deres litteratur.