Spring til indhold

Børneteaterfestival skudt i gang med høj søgang

30.09.2014  16:04
Der var dømt bølgesprøjt og latterbrøl, da Randers Egnsteater åbnede den 24. internationale børneteaterfestival Szene Bunte Wähne med teaterstykket ’2 mænd’. Et anmelderrost stykke som rummer både Buster Keaton-agtig fysisk komik og stor indfølingsevne hos skuespillerne.

Hele tre danske teatre er blevet inviteret til teaterfestivalen Szene Bunte Wähne og dermed er Danmark blevet tema for årets børneteaterfestival. Folkene bag den stort anlagte kulturbegivenhed for børn valgte efter en inspirationstur til Horsens Børneteaterfestival tidligere på året at invitere Randers EgnsTeater, Åben Dans og Sofie Krog Teater til at spille på festivalen, der løber af stablen i østrigske Horn frem til den 4. oktober.

Anmeldelse af Sofie Krog Teater i Der Standard

Teater som et indre hav
Randers Egnsteater havde fanget arrangørenes interesse med forestillingen ”2 mænd”. En fortælling om to mænd i en lille skibskahyt, der forsøger at finde sig til rette med omgivelserne og ikke mindst med hinanden. Udover at have imponeret østrigerne med et højt kunstnerisk niveau passede stykket også godt til Szene Bunte Wähnes hovedtema: ”Festivalens omdrejningspunkt i år er havet. Dette skal ikke kun forstås som det bogstavelige hav med strand og bølger. Det går et spadestik dybere, idet årets tema ligeledes handler om det indre hav af følelser, vi mennesker bærer rundt på, og hvordan disse følelser kan komme til udtryk eller påvirkes gennem scenekunst,” fortæller festivalens presseansvarlige Katharina Dufek, om valget af forestillingen.

Tyskcoach til undsætning
Før de to skuespillere Kurt Bremerstent og Morten Bo Koch kunne indtage de østrigske skrå brædder kom de under kyndig sprogbehandling hos en tyskcoach. For selvom forestillingen først og fremmest er en fysisk bedrift, hvor skuespillerne på sjoveste maner klovner sig frem til en fortælling om et møde mellem to mennesker, så skulle replikkerne alligevel tilpasses det tysksprogede publikum. Med et rustent skoletysk som udgangspunkt lagde skuespillerne sig i ugen op til den østrigske premiere i selen, og fik sammen med deres coach styr på de tyske gloser. Og efter publikums latter og klapsalve at dømme faldt både kropssprog og de tyske replikker i god jord.

TV-klip: En uge til at lære tysk

Baggrund
Den danske børneteaterscene etablerede sig i 1960erne for alvor som et selvstændigt dramatisk felt og siden har branchen raffineret sit udtryk. Trods stor konkurrence beskæftiger omkring 100 danske grupper sig i dag med at formidle dramatik til børn. En af grundene til dansk børneteaters høje kvalitet er, at børnene bliver mødt i øjenhøjde – det er den dramatiske udforskning af børns anderledes måde at opleve og forstå verden på, der er børneteatrets centrale indhold.

Mere om dansk børneteater: Teateravisen