Spring til indhold

Klimadiplomatiet i arbejdstøjet

21.02.2020  14:51

Netop hos Udenrigsministeriet er denne debat blevet hørt – og arbejdet for at sætte handling bag ordene er i fuld gang. Med flere politiske resultater. Gejsten for at sætte en dansk dagsorden for en grøn verden er kun vokset.

”Klimapolitik er et klart strategisk fokus i min udenrigspolitik,” forklarer udenrigsminister Jeppe Kofod.

”Mere end nogensinde før ser vi, hvordan klimapolitik også er blevet sikkerhedspolitik. Påvirkningerne fra klimaforandringerne, som tørke eller mangel på ressourcer, kan føre til irregulær migration og spændinger. Det rammer altid de mest sårbare befolkninger hårdest og først. Derfor er udenrigspolitik og klimapolitik tæt forbundet.”

Udenrigsminister Jeppe Kofod var glad for fredag at kunne mødes med repræsentanterne fra Operation Klimahandling, som indtil nu har besøgt blandt andre Transportministeriet og Boligministeriet. Aktivisternes klimaengagement er beundringsværdigt, og vi politikere mærker det konstante folkelige pres.

”Jeg brugte lejligheden til at snakke om, hvordan vi arbejder fra min side af bordet. For uden for Danmarks grænser, kan vi også gøre en positiv forskel som ministerium. I år har vi fx sat et målrettet samarbejde i værk for at indgå et grønt strategisk partnerskab med Indien, så vi fra dansk side kan skubbe på for, at en af klodens største vækstmotorer, vokser i en grøn og bæredygtig retning,” siger Jeppe Kofod.

Ministeren har desuden udnævnt Tomas Anker Christensen som den første danske klimaambassadør. 15 danske repræsentationer, rundt omkring i verden, er blevet udpeget til at være grønne forposter. Og derudover er der blevet nedsat et forum for grøn og bæredygtig handel. Dette er blot nogle af de mange initiativer i den diplomatiske kamp for en klimavenlig verden.

”Vi har fra dansk side et ansvar for at gå forrest og vise det gode eksempel til inspiration for andre. Danmark har viljen og ideerne til at kunne blive en innovativ stormagt for grønne løsninger, der kan bidrage til, at vi når vores klimamål,” lød budskabet fredag fra udenrigsminister Jeppe Kofod.