Spring til indhold

Udenrigsministeren styrker håndtering af korruptionsanklager mod danske virksomheder

03.03.2020  11:00

De nye tiltag skal sikre en større klarhed over, hvordan der skal reageres, hvis danske repræsentationer får henvendelser om mulige ulovligheder hos danske virksomheder i udlandet.

Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:

”Kampen mod korruption er en af mine mærkesager som politiker – og det gælder også i mit hverv som Udenrigsminister. Udenrigsministeriet har en nul-tolerance politik i forhold til korruption. Jeg har dog måttet konkludere, at det ikke har været helt klart, hvordan Udenrigsministeriet skulle håndtere anklager om korruption mod danske virksomheder, som vores ambassader rådgiver verden over. Det skal der selvsagt laves om på. Derfor præsenterer jeg i dag en række nye tiltag.”

Et af tiltagene er oprettelsen af et nyt fast kontaktpunkt i Udenrigsministeriets juridiske afdeling i København, som danske ambassader skal inddrage ved henvendelser om mulig korruption eller anden økonomisk kriminalitet, der involverer danske virksomheder. Desuden præciseres retningslinjerne for repræsentationernes videregivelse af henvendelser om anklager mod danske virksomheder til de involverede virksomheder.

Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:

”Udenrigsministeriet er til stede i store dele af verden, og vores medarbejdere udfører et vigtigt stykke arbejde for at udbrede dansk handel og danske værdier som gennemsigtighed og ordentlighed. Det arbejde er ikke mindst vigtigt på markeder med udbredt korruption. Det er meget vigtigt for mig, at sager om korruptionsanklager behandles korrekt, hurtigt og ensartet. Vores ambassader bør ikke stå alene med vurderingen af anklager mod danske virksomheder. Derfor sørger vi nu for, at kyndig juridisk bistand fra Udenrigsministeriet altid inddrages i sager om korruptionsanklager.” 

Udenrigsministeren præsenterer i dag de nye tiltag for de danske erhvervsorganisationer, og der vil ligeledes i dag blive udsendt instruktion til alle danske repræsentationer om de nye retningslinjer.

For yderligere presse:
Presserådgiver Kristian Frey Jensen, 41532639