Spring til indhold

Albanien overtager formandskabet i OSCE

09.01.2020  11:22

Den 1. januar 2020 overtog Albanien formandskabet i OSCE. Ved den officielle åbning i dag på OSCE’s permanente råd præsenterede den albanske stats- og udenrigsminister Edi Rama det albanske program og de prioriterer, som formandskabet har for det kommende år:

- Making a difference on the ground. OSCE har gennem dets feltmissioner en unik rolle på jorden i flere konflikt og post-konflikt områder i OSCE regionen. Ukrainekonflikten er fortsat det mest alvorlige sikkerhedsproblem i regionen. At støtte OSCE’s konfliktløsningsindsats er af højeste prioritet for det nye formandskab.

- Leveraging our acquis. OSCE har en fundamental rolle i at promovere fundamentale rettigheder. Mediefrihed, bekæmpelse af vold mod kvinder og fremme god regeringsførelse er nogle af formandskabets mest presserende mærkesager.

- Dialogue. Stigningen i hadforbrydelser i OSCE-regionen er alarmerende. Derfor er fremme af tolerance of ikke-diskrimination en stor prioritet for formandskabet. Ydermere vil formandskabet arbejde for at fremme dialog blandt både medlemsstaterne og mellem OSCE og andre internationale organisationer.

Albanien starter sit formandskab som vært for den årlige konference om bekæmpelse af antisemitisme. Da OSCE’s særlige repræsentant for bekæmpelse af antisemitisme Rabbi Baker sidste år aflagde besøg i København, blev den danske indsats for at beskytte det jødiske samfund positivt bemærket. Andre jødiske samfund i Europa taler nu om ”den danske model”, som forbillede for at sikre de jødiske samfunds sikkerhed. Danmarks Ambassade og Faste Mission i Wien, hvis ambassadør også er sideakkrediteret Albanien, forventes at deltage i konferencen, som afholdes i Tirana den 4.-5. februar.