Spring til indhold

HKH Kronprinsessen og Kristian Jensen i Burkina Faso dag 2: Fødselsskader, hekseri og unge med håb

28.04.2016  17:06


HKH Kronprinsessen og udenrigsminister Kristian Jensen besøgte idag en dansk-støttet sundhedsklinik i Burkina Faso, der behandler kvinder med fistula.

Fistula er en fødselsskade, der ofte rammer kvinder, som ikke har mulighed for at få kejsersnit. I mange tilfælde helt unge piger, hvor kroppen ikke er klar til graviditet.

"Jeg er meget berørt af besøget. Vi talte med en ung kvinde, Adja, der som 14 årig havde haft en vanskelig fødsel. Hun havde fået knust sin bækkenbund og havde siden ikke kunnet leve et almindeligt liv.  Hun havde nu fået tre operationer på klinikken og ventede på den fjerde. Et sådant personligt møde giver stof til eftertanke. Det er en påmindelse om, hvorfor vi fra dansk side prioriterer at støtte kvinders reproduktive sundhed. Fordi det er så afgørende for deres fremtid," siger Kristian Jensen.

Efter besøget på sundhedsklinikken i hovedstaden Ouagadougou fortsatte HKH Kronprinsessen og Kristian Jensen turen til et center, der hjælper kvinder anklaget for hekseri. Anklagerne er baseret på overtro - og udstøder kvinderne  fra deres familier og lokalsamfund. Kvinderne bor på centret, der drives af nonner og støttes af den danske ambassade i Ouagadougou.

HKH Kronprinsessen og Kristian Jensen mødtes også med unge i en forening for familieplanlægning. I Burkina Faso er 46 procent af befolkningen mellem nul og fjorten år. Befolkningen forventes at blive fordoblet i løbet af 25 år.

"Det er spændende og vigtigt for mig at tale med de unge. Om deres liv, deres mulighed for uddannelse og job, og om deres håb for fremtiden. Hvis ikke de mange unge i Burkina Faso kan se en levevej og en fremtid, hvor de er, så vil de søge mod andre lande - også Europa. Derfor er Danmark engageret i Burkina Faso for at hjælpe landet og dets befolkning videre og fremad. For at bidrage til udvikling og til stabilitet i en urolig del af verden. Så de unge tror på en fremtid i deres hjemland."

"Samtidig har det været slående at møde civilsamfindsorganisationer, der med deres mod og gennemslagskraft har sikret landet en enestående demokratisk transition. Burkinerne har gennem de seneste to år vist, at de er parate til at kæmpe for deres demokrati og ret til selvbestemmelse. Det giver mig tro på, at et land som Burkina Faso kan vise vejen for andre lande i regionen - og i Afrika," siger Kristian Jensen.

Danmark har et historisk udviklingspolitisk samarbejde med Burkina Faso, der går tilbage til 1973. Udenrigsminister Kristian Jensen underskrev igår et nyt femårigt landeprogram fra 2016-20 i størrelsesordenen en milliard kroner. Danmark støtter programmer inden for menneskerettigheds- og retsområdet, vand og sanitet, landbrug og privatsektoren.

For yderligere information kontakt:
Poul Kjar, 41865975